Sunday, October 28, 2012

Gulai patin tempoyak

BAHAN-BAHAN :

1 ekor ikan patin
1 biji timun
2 batang serai - dititik
4 sudu besar tempoyak-boleh ditambah
1 keping asam keping- kalau tempoyak dah masam tak perlu la ditambah asam keping
Air secukupnya
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

3 biji cili merah
4 biji bawang merah
1 ulas bawang putih

CARA MEMASAK :


  1. Bersihkan ikan dan lumur ikan patin dengan asam jawa untuk buang hanyir serta kotoran lain . Potong timun menjadi 2 bahagian dan buangkan empulur tengah serta potong menjadi ketulan kecil .
  2. Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk bersama serai , tempoyak, air dan asam keping. Kacau semua bahan bagi mesra dan biarkan kuah sehingga mendidih. 
  3. Masukkan semua ikan patin dan garam serta kacau. 
  4. Kemudian masukkan timun dan biarkan kuah memdidih dan ikan masak baru la ditutup api dapur.
  5. Jika tempoyak dah mula masam boleh la dicampur sedikit gula.
Sumber : http://resepisedap-nennie.blogspot.com

No comments:

Post a Comment